Gool Peran: Ismerjük meg Cornwallt! (Farkas Bíborka)

“Gool Peran Lowen”, azaz boldog Szent Piran-napot! Cornwall védőszentjének ünnepén Farkas Bíborka írónő, a Keltaklub Facebook-csoport alapítója mesél a cornwalli kultúráról, Szent Piranról és arról, miért fontos számára Kernow, azaz Cornwall.

Mousehole, azaz Porthenys városa Cornwallban

Cornwall (Kernow) a Brit-sziget legdélnyugatabbi nyúlványa. Lakói, a korniak kelta eredetű népcsoport, saját nyelvvel, a Kernewek-kel. Ez sajnos a XIX. századra kihalt, de ma is próbálkoznak az újjáélesztésével. 2002-ben ismerték el újra önálló nyelvvé, és egyre többen beszélik, már saját tévécsatornája is van.

E festői szépségű tájon élők az ókor óta foglalkoznak ónbányászattal és halászattal. Számos megalitikus emlék, dolmen és kőkör tanúsítja, hogy ez a vidék már nagyon régóta lakott volt.

A korni zászló fekete alapon fehér kereszt, nemzeti ünnepük pedig Szent Piran napja, március 5-én.

És, hogy ki volt Szent Piran? A legendák szerint az V. században élt, és eredetileg nem is cornwalli, hanem ír származású volt. Egyes források Szent Ciarannal azonosítják. Írországban nagy csodákat tett, még a megölt harcosokat is feltámasztotta, mégis a helybeli pogányok elkapták, és egy malomkőhöz kötve a tengerbe dobták.

És ekkor történt meg a csoda: nem süllyed el, hanem a kövön fekve a víz elsodorta egészen Kernow partjához. Ott egy kis kápolnát épített és remeteként élt, prédikációit eleinte csak a vadállatok hallgatták. Később a helyi emberek is felfedezték, és szívesen hallgatták a szavait, megtöltve a kis kápolnát, melynek romjai még ma is állnak.

Később Piran más térítőkkel együtt megalapította a Lanpirani Apátságot. Csodákat tett, és segítette a szegényeket, de nemcsak ezért volt népszerű. Szerette a jófajta itókát és a vidámságot, ezenkívül ő fedezte fel újra az ónolvasztást, igaz, véletlenül. A legendák szerint 206 évig élt.

Halálának napját (március 5.) Cornwallban ma is nemzeti ünnepként tisztelik. Ilyenkor a helybeliek egy egész héten át ünneplik Pirant színes felvonulásokkal, egyházi és világi, vidám programokkal.

Szent Piran-napi felvonulás Truróban (Truru)

És miért fontos nekem Kernow? Ez az a hely, amiről nagyon sokat írtam. Misztikus történelmi regénytrilógiám, Az Istenek akarata félig-meddig ezen a csodálatos tájon játszódik, az első évszázadban. Walesi származású főszereplőm, Gwyneth egy korni halászfaluban nevelkedik, egy nyughatatlan lelkű, bölcs druida keze alatt.

A sors fintora, hogy én magam még sosem jutottam el Kernow-ba, de remélem, előbb-utóbb sikerülni fog.

Farkas Bíborka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: